Umění a nová média - Büscher, Barbara, 1954- (Masarykova univerzita, 2011)
Jednotlivé příspěvky zkoumají úlohu nových technologií v současné umělecké praxi. Zabývají se konceptem multimediálního díla, jeho teorií a praxí (mimo jiné možností využití principů osvědčených v hudební kompozici při tvorbě díla pracujícího s více uměleckými druhy, dále historickou perspektivou umělecké multimediality). Druhý oddíl je věnován vztahu mezi hudbou a technickými médii produkce a distribuce. Třetí část se zaměřuje na zkoumání principu náhody a jeho aplikaci v procesu umělecké tvorby (v kompozičním procesu či v estetice počítačové grafiky). Do čtvrtého oddílu jsou zařazeny příspěvky věnované roli technologií při projektování virtuální reality, poslední část se soustřeďuje na využití počítače v umělecké tvorbě a představuje novou humanitní disciplínu "softwarových studií".