Šedivějící hodnoty? : aktivita jako dominantní způsob stárnutí - Petrová Kafková, Marcela, 1982- (EDIS : ediční řada disertačních prací Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, 2013)
Populační stárnutí a proměny společnosti související s individualizací a prosazováním neoliberální politiky vedou k tlaku na jedince, aby stárnul aktivně. Cílem práce je explorovat, jaké různé formy tato aktivita může nabývat, do jaké míry jsou v těchto oblastech senioři zapojeni a jak, či zda se jejich zapojení liší od mladších lidí. V práci využíváme především dat z Evropského výzkumu hodnot (European Values Study, EVS), který v České republice proběhl v letech 1991, 1999 a 2008. Výsledky kvantitativních analýz jsou rozčleněny do čtyř kapitol, které se věnují participaci na různých oblastech společnosti: v rodině, na trhu práce, občanská a politická participace. V závěrečné kapitole evalujeme možnosti a meze/hranice pojmu aktivní stárnutí pro současnou českou společnost. Nakladatelská anotace. Kráceno.