Jugoslávie - Srbsko - Kosovo : kosovská otázka ve 20. století - Štěpánek, Václav, 1959- (Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta = Opera Universitatis Masarykianae Brunensis. Facultas philosophica,, 2011)
Obsáhlá monografie popisuje, jakým způsobem se oblast Kosova a Metochie dostala do svazku nejprve srbského a poté jugoslávského státu, hodnotí vývoj území a etnických vztahů v něm v době trvání královské Jugoslávie a všímá si osudů Kosova a jejího obyvatelstva během druhé světové války. Nechybějí ani nezbytné návraty do historie. Těžiště práce tvoří zevrubné zkoumání historického vývoje kosovské autonomie a vztahů mezi etniky v Kosovu tak, jak se je snažila řešit stranická a státní moc komunistické Jugoslávie. Chronologicky uspořádaný výklad končí oficiálním rozpadem Jugoslávie.