A Comparison of 20th Century Theories of Style (in the Context of Czech and British Scholarly Discourses) - Křístek, Michal (Masarykova univerzita, 2016)
Práce poskytuje srovnání teoretických přístupů k problematice stylu, a to v rámci českého a anglosaského (především britského) kontextu. Cílem bylo ukázat a srovnat odlišná metodologická pojetí založená na odlišných teoretických východiscích – proto byly zvoleny dva odlišné kulturní okruhy: pozornost je však samozřejmě věnována také vztahů mezi nimi. Dvacáté století bylo vybráno úmyslně, jako období, v němž se v obou prostředích stylistika konstituovala jako moderní teoretická disciplína opírající se o základnu lingvistiky a literární vědy. Práci mohou využít jak domácí, tak zahraniční studenti a vyučující, především bohemisté a anglisté.