Centrální Českomoravská vrchovina na prahu vrcholného středověku : archeologie, geochemie a rozbory sedimentárních výplní niv = Central Bohemian-Moravian Highlands on the threshold of the High Middle Ages : archaeology, geochemistry and the analyses of alluvial sediments - Hrubý, Petr, 1973 červen 1.- (Opera Universitatis Masarykianae Brunensis. Facultas philosophica = Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta,, 2014)
Práce opírající se především o archeologické i geochemické výzkumy mapuje osídlení a hospodářskou činnost (těžba nerostných surovin) v oblasti Českomoravské vysočiny během vrcholného středověku.