Angloamerická recepce Ingardenova pojetí uměleckého literárního díla - Řehulková, Hana, 1985- (Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity = Opera Facultatis philosophicae Universitatis Masarykianae,, 2015)
Ingarden aplikuje fenomenologickou metodu na zkoumání literárního díla. Umělecké dílo literární mělo být přípravou k diskusi o řadě základních filozofických problémů, otázek idealismu a realismu, zatímco problémy estetiky tehdy hrály druhořadou roli. Výchozí otázkou byla povaha literárního díla, jeho podstata, na níž byla aplikována fenomenologická metoda v praxi. Ingardenovy teorie literárního díla byly rozpracovány v dalších textech a studiích, které jsou po obsahové a myšlenkové stránce stále blízké a aktuální, jedná se o nejucelenější a nejsouvislejší teorii o uměleckém literárním díle. Anglosaská recepce se zabývá hlavně uměleckou a estetickou hodnotou díla samého. Ingardenově pojetí je vytýkáno spojení mezi statickým pojetím struktury literárního díla a dynamickým procesem konkretizace. Klíčovou otázkou je, zda estetické hodnoty jsou přítomné v díle samém. Ingardenův přínos spočívá v popisu ontologie literárního díla v intencích fenomenologické metody.