Čeština Bedřicha Smetany : analýza Smetanovy česky psané korespondence - Rychnovská, Lucie, 1982- (Opera Facultatis philosophicae Universitatis Masarykianae = Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity,, 2019)
Monografie zkoumá za pomoci korpusového zpracování Smetanovy korespondence pravopisné, morfosyntaktické a okrajově lexikální stránky jazyka skladatele a současně se snaží přispět k poznání rodícího se českého spisovného jazyka 2. pol. 19. století. Studie obsahuje bibliografické odkazy, přehled korespondence, adresátů, a obrazové přílohy.