Paměť míst : kulturní sociologie vzpomínání - Szaló, Csaba, 1968- (Studie (Sociologické nakladatelství), 2017)
Paměť míst je pamětí, která patří spíše světu, jehož jsme součástí, než nám. Souběžně je však paměť míst neoddělitelná od lidské odhodlanosti prolomit ticho této uzavřenosti, je jakýmsi důkazem naslouchání hlasům přicházejícím z minulosti. Autor zdůrazňuje, že tato lidská odhodlanost interpretovat stopy minulosti je součástí našeho údělu rozumět světu. Každému vědeckému hledání objektivních významů ruin a zkamenělin předcházejí každodenní, před-vědecké prožitky lidí, v nichž stopy minulosti získávají význam. Kniha nabízí myšlenkovou cestu, jejímž prostřednictvím lze porozumět obrazu vykořeněnosti dnešního člověka prostřednictvím interpretace našich sdílených smyslových prožitků pobývání na určitých místech. Tělesné prožívání světa je podle autora neoddělitelně spjaté s dějinností lidské existence a určitými místy, v nichž člověk pobývá. Publikace obsahuje přehled bibliografie a jmenný i věcný rejstřík. Nakladatelská anotace. Kráceno.