Staré pověsti české - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Česká knižnice (Host), 2019)
Klasická kniha české literatury je mistrovským převyprávěním díla lidové fantazie a tvořivosti, kde anonymní autoři zachytili zajímavé úseky dávných českých dějin. Prostým, ale básnicky účinným jazykem vypravuje autor staré zkazky o samých počátcích života na našem území, jak je zachovala buď lidová ústní tradice nebo později staří kronikáři. Kniha však také zaznamenává pověsti z doby pozdější, jimiž si lid opředl dobu počátků a rozmachu křesťanství u nás a které vznikaly především jako výraz životní zkušenosti a tužeb prostého člověka.