Klíče od království - ing Krutina, Jiří (Nakladatelství NOOS s.r.o., 2020)
Krátká, ale celistvá zpráva odhalující vědomí vnitřního významu původního (gnostického) učení Ježíše a jeho spirituální rodiny. To prosakuje svými pojmy jako Království v nás i kolem nás, Království boží, Otec, Křest či Svatební komnata i do evangelií.  Autor svým souznícím meditativním vědomím nechává tyto pojmy z původního Ježíšova učení promlouvat-řečit jejich tiché významy i přes zdánlivě nás oddělující časo-prostor od života historické osoby Ježíše a jeho duchovní rodiny. Autor v těchto pojmech, kterými Ježíš ve své době komunikoval své učení pro své nejbližší duchovní učedníky,  rozpoznává stavy a oblasti či pole vědomí, které tvoří naší širší identitu a tělo, a tak je svým souznícím vědomím zcela nově oživuje pro člověka 21. století.   Esej je současně tichou výzvou i podanou rukou zároveň všem lidem, kteří upřímným způsobem touží po autentické zkušenosti původního Ježíšova učení a prvotních křesťanů ve svém každodenním životě. Textem sdílené “klíče” nabízejí vnitřní obrodu křesťanství v naší individuální zkušenosti, postavené na přijetí vědomí jako onoho základu jak Krista a jeho Království, tak Boha v nás místo infantilního kultu, udržovaného zevními církvemi.