Nečíst - Krobot, Miroslav, 1951- (Bizbooks, 2020)
Literární všehochuť renomovaného divadelního a filmového režiséra obsahuje v nejrůznějších formách autorovy vhledy do minulosti i jeho osobité názory na život i na současný svět kolem něho. Koláž Miroslava Krobota je nahlédnutím do myšlení umělecké osobnosti, která "loví" udicí času ve vzpomínkách, v dnešních vodách, v tom, co ho potkalo v životě během jeho výjimečné režisérské pouti. Formou úvah, nonsensových střihů, fantazijních motivů, náznaků akčních scénářů i povídkami modeluje podivuhodný svět, v němž se pohybuje třeba český dobrodruh Eskymo Welzl s beatnickým klasikem Jackem Kerouacem. Valí se tu i kameny v postavách legendárních Rolling Stones, jimž nesměle konkuruje příběh autorovy maminky. Jsou tu pohledy do milovaných krajinných zákoutí i vzpomínky na působení na chebské divadelní scéně. Téměř na závěr je pak zařazena "Bouře ve Strakově akademii", dramatický přepis jedné klíčové události z listopadu 1989. I ta je dokladem toho, jak všestranným tvůrcem Miroslav Krobot je: nečiní mu totiž potíže otevřeně se vyjádřit ke společenským či k historickým souvislostem.