Kosmonauti na pokraji smrti - Pacner, Karel, 1936-2021 (Plus, 2019)
Populárně-naučná kniha přináší skutečné příběhy kosmických letů, které s různou mírou rizik podstoupili kosmonauti USA a Sovětského svazu od druhé poloviny 20. století. Od Gagarinova letu se stali kosmonauti nefalšovanými hrdiny doby, ovšem málokdo domýšlel rizika, která podstupují - dokud se neobjevily zprávy o mimořádných potížích během jejich výprav, což obě velmoci studené války nerady přiznávaly. Tito lidé vstupovali na půdu naprosto neprozkoumanou, stávali se doslova pokusnými králíky. Autor odkrývá chvíle, kdy kosmonautům hrozilo smrtelné nebezpečí, a oni ho ohromným úsilím a improvizací zvládli, ale i tragédie, kterým se nedalo zabránit. Nakladatelská anotace.