451 stupňů Fahrenheita - Bradbury, Ray, 1920-2012 (Plus, 2018)
V přetechnizované civilizaci nového světa se vůdci bojí knih, protože jejich čtení povzbuzuje samostatné lidské myšlení. Proto musí být všechny knihy spáleny. Proti tomu ale bojuje skupinka odvážných povstalců. Ve světě, kde vládnou moderní technologie, není prostor pro samostatně uvažující lidi. Čtení knih podněcuje myšlení, a proto musí být všechny knihy zničeny. Protože papír hoří při teplotě 451 stupňů Fahrenheita, používají likvidátoři knih k jejich ničení speciální plamenomety. Guy Montag je jedním z likvidátorů, ale proti tomuto nařízení se vzbouří a místo aby knihy ničil, začne je číst. Guy uteče z města a pozná několik lidí, kteří tajně uchovávají knihy a jsou považováni za nositele zapovězené kultury a lidskosti. Ve městě se mezitím rozpoutá válečné peklo... Tento dystopický sci-fi román patří ke klasice ve svém žánru. Autor varuje před nebezpečím automatizace společnosti, zánikem kulturních hodnot a odlidštěním civilizace.