Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! - Gregor, Miloš, 1987- (CPress, 2019)
Průvodce světem informací nám vysvětlí, co jsou fake news, jak fungují sociální sítě, internetová manipulace nebo moderní média, a poradí, jak se s tím vším vypořádat, aniž bychom propadli mantře nedůvěry. Propaganda i dezinformace jsou staré jako lidstvo samo. Jejich podoba a obsah se však měnily stejně jako naše společnost. Internet a nové způsoby komunikace umožňující šíření a sdílení obrovského množství informací otevřely vrátka zcela novým technikám manipulace a vytváření nepravdivých zpráv, pro něž se vžilo označení fake news. Autoři publikace se nejprve věnují vysvětlení pojmu propaganda a dezinfromace, jejich původu a proměně v dějinách, aby posléze poukázali na jejich moderní podobu. Po krátkém úvodu o historii médií se již dostávají k problému fake news, šíření konspiračních teorií, působení trollů, vlivu sociálních sítí i (ne)pravdivých obrazů “skutečnosti” zachycených na fotografiích a videu. Poslední kapitola nás pak má naučit především přežít v digitálním světě a nepropadnout do informační skepse “všichni lžou”.