Tatér z Osvětimi - Morris, Heather, 1953- (CPress, 2019)
Román o smrti, lásce i přátelství za zdmi koncentračního tábora byl sepsán podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu - čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Autorka se s Lalem Sokolovem seznámila v australském Melbourne v roce 2003. Vzniklo mezi nimi přátelské pouto, tak silné, že Lale se jí svěřil se svým životním příběhem. Jako slovenský žid byl během holocaustu transportován do Osvětimi. Zde se stal tatérem - označoval svoje spoluvězně čísly na předloktí. Viděl věci, na které nelze zapomenout, ale také zde našel životní lásku - Gitu. Svoji relativní volnost a postavení využil ve prospěch druhých. Za schovávané šperky a peníze zavražděných židů kupoval jídlo těm, kteří měli šanci se udržet naživu. Díky lidem, jako byl Lale, mnozí přežili tábor smrti.