Zrod českého státu : 568-1055 - Charvát, Petr, 1949-2023 (Historica (Vyšehrad), 2007)
Autor v této práci spojuje své dva odborné zájmy - archeologii a dějiny Starého Orientu ve vztahu k českým dějinám raného středověku. Druhou polovinu 6. stol. popisuje spíše marginálně; systematický výklad začíná až stoletím sedmým. Zkoumá původ Bohemů, kterým přisuzuje elitní postavení jak v římské armádě, tak i po příchodu na území pozdějších českých zemí. Pokračuje dějinami Sámovy říše a zkoumá samotnou Samovu osobnost; v této souvislosti i dávné obchodní styky českých zemí nejen s nejbližším okolím, ale i se vzdálenými zeměmi Orientu. Významnou část této kapitoly tvoří otázky šíření a přijímání křestanství. Tím autor přechází do popisu 8. a 9. století. Všechny své vývody dokládá archeologickými nálezy na našem území, ale i jinde v Evropě a ve vzdáleném světě. V pasáži o 9.stol. si všímá kromě otázek obchodu i společenské situace v Čechách. Ve výkladu téměř opomíjí Velkomoravskou říši (zmiňuje se o ní jen okrajově), již v úvodu zdůrazňuje, že "... hovoří zde výhradně jen o zrodu státu českého. Morava ... poskytuje mé perspektivě oblast pro srovnání a případné informační osvětlení, avšak nikoli primární zdroj mé pozornosti." - S velkou důkladností se věnuje 10. století a českým knížatům od Spytihněva I. až po Břetislava I. Kniha končí popisem významného aktu - přijetím nejstaršího českého zákoníku. - Doplněno poznámkami, rozsáhlou bibliografií a rejstříkem.