Rothschildovo šampaňské - Stoniš, Miroslav (En Face, 2012)
Tento kratochvilný a rozmarný příběh jedné podivuhodné noci, kdy za zpěvu tří slavíků, kteří vystudovali pražskou konzervatoř, se na Rothschildově zámku ve slezské obci Šilheřovicích z ničehož nic zrodí nová a je odvržena stará láska. Velkopodnikatel Gutmann, jenž obsadí tropický skleník a prožije v něm se dvěma mladičkými vesnickými dívkami báječnou milostnou noc, je vždy ve stínu bankéře Rothschilda, jenž se rozhodl této noci na večírku, jejž pořádá na svém zámku, bavit a jen bavit a všechny starosti hodit za hlavu. Dokonce se těší, že podlehne svodům rozvernosti a naplácá své paní na zadek!A pan bankéř Rothschild nejen že je ochoten podlehnout svodům rozvernosti, dokonce připustí, aby do sálu byla přivlečena veliká vana, jež se pak celá naplní šampaňským, aby bylo možno provést nanejvýš důležitý vědecký experiment. Ona vana plná šampaňského jakoby ožije a stane se jakýmsi urychlovačem všech dějů, a to nejen milostných. Bublinky šampaňského, v němž se okoupe dívka, jejíž krása bere dech a která v záchvatu buřičského vášnivého hněvu strhne k sobě do vany pana Rothschilda ve fraku… tedy teprve ony bublinky rozbuší mladá srdce a vzklenou nad rothschildovským parkem zářivou duhu lásky. Kdo by si nepřál prožít takovou noc, jako hosté bankéře Rothschilda? Jen škarohlídové, sušinky a lidé se studenou krví!Je dlužno též podotknout, že do románového děje se připlete také autor románu Miroslav Stoniš, to je, co si budeme povídat, jistě nepatřičné a proti zdravému rozumu. Rozmlouvá nejen s pány Gutmannem a Rothschildem, ale též s jinými postavami, což je samozřejmě projev naprosté autorské svévole. Naštěstí všechny postavy na zámku se drží svých životních zkušeností a nenechají se splést nějakým pisálkem Stonišem, jenž Rozhschildovo šampaňské spíchl, přiznejme si to, horkou jehlou.Optimalizováno pro čtečky.