Doktor Mráz - Fulmeková, Denisa, 1967- (Prostor, 2020)
Román slovenské autorky odehrávající se za druhé světové války na Slovensku. Rodina právníka Alberta Mráze žije svůj poklidný život přesně do okamžiku vzniku tzv. první Slovenské republiky neboli Slovenského štátu. Bezpečí jeho rodiny je silně otřeseno a tak se hlavní hrdina snaží najít úkryt, ve kterém budou všichni schopni přežít válku. Autorka odkrývá pochybné charaktery jednotlivých postav. Stejně tak i hrdinství obyčejných lidí, kteří nehleděli jenom na vlastní zájmy a byli ochotni pomoci druhým.