Král - Twardoch, Szczepan, 1979- (Host, 2020)
Román polského spisovatele a publicisty, odehrávající se ve dvou časových rovinách, řeší složité otázky zločinu a trestu, viny, pokání a odpuštění. Varšavská turbulentní třicátá léta představují široce multikulturní, ale i rozdělený svět, jenž se už blíží k výbuchu druhé světové války. V ovzduší doutnají národní, sociální a politické konflikty, které se projevují často v drastických a šokujících obrysech stupňující se zloby a hysterie. Mizí hranice mezi slušností a gangsterstvím, chudinské čtvrti se propadají do ghett, luxusní třídy se naopak utápějí v přepychu a exkluzivních nabídkách veřejných domů. V tomto tavicím kotli se koná boxerský finálový zápas, k němuž se o padesát let později ve vzpomínkách vrací vysloužilý voják Moshe Inbar. Netuší ale, že jeho tehdejší vítěz, židovský boxer Jakub Szapiro, zároveň pracoval ve službách krále varšavského podsvětí Kmotra Kaplici. Že právě on dostal příkaz zabít jeho otce kvůli nesplacenému dluhu. A že vlastně tento večer odstartoval zásadní změny v Mosheho životě.