Doktor Jesenius : dramatický životní příběh geniálního lékaře, vědce, obětavého manžela i milujícího otce... - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2020)
Historický román inspirovaný životem Jana Jessenia - od působení u dvora císaře Rudolfa II. až po jeho popravu. Píše se červen roku 1621 a Jan Jessenius počítá poslední hodiny, které mu na tomto světě zbývají. O několik let dříve by si nikdo nepomyslel, že jeho život skončí na popravišti. Na dvoře císaře Rudolfa II. si snadno získává přízeň i vliv, jeho lékařské úspěchy jsou chloubou Prahy a užívá si váženost i jako rektor univerzity. I on však byl jen člověk s běžnými problémy, a současně se strmým vzestupem jeho kariéry dochází k vytvoření hluboké propasti mezi ním a jeho ženou Marií.