Rituály vody - García Sáenz, Eva, 1972- (Vendeta, 2020)
Román ze série "baskických" krimithrillerů s inspektorem Ayalou. Ten je tentokrát postaven před případ rituální vraždy, jejíž oběť kdysi velmi dobře znal. Inspektor Ayala se vrací na scénu za velmi dramatických okolností: kvůli zranění hlavy, které utrpěl během vyšetřování předchozího případu, trpí ztrátou řeči, rodinný život se mu hroutí a do toho jej dostihne vlastní minulost. Vysoko v horách je nalezena mrtvola jeho první milé a vychází najevo, že způsob, jakým byla zavražděna, odpovídá dávnému keltskému rituálu. Stopy vedou k okruhu lidí, kteří se kdysi zúčastnili letního archeologického tábora, a inspektor Ayala byl jedním z nich. Na povrch vyplouvají další dávno zapomenuté temné události a vrah stahuje smyčku... Nakladatelská anotace.