Socha ve městě - Šťastná, Marie (En Face, 2011)
Umělecko historická monografie mapující sochařskou tvorbu ve veřejném prostoru všech městských částí Ostravy od konce XIX. století do současnosti. Autorka PhDr. Marie Šťastná, Ph.D. (historička umění, vedoucí Katedry dějin umění a kulturního dědictví, Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě) tuto tvorbu fundamentálně hodnotí včetně architektonických souvislostí a okolností jejich vzniku. Obšírná barevná příloha všech komentovaných prací.