Fabrika : příběh textilních baronů z moravského Manchesteru - Tučková, Kateřina, 1980- (Moravská galerie :, 2014)
Brno bylo v době největšího průmyslového rozkvětu nazýváno moravským Manchesterem. Právě v něm se odehrál příběh pěti generací rodu Johanna Heinricha Offermanna, jenž zde založil na konci 18. století podnik na výrobu jemných suken. Offermann a jeho potomci postupně vybudovali textilní impérium a zařadili se mezi nejvýznamnější průmyslníky v Brně a na Moravě. Na pozadí osudu Offermannových je vylíčena minulost Brna jako vzmáhajícího se průmyslového a kulturního centra i proměny vztahů zdejších Čechů a Němců. Další linii vyprávění tvoří autobiografické pasáže, v nichž autorka popisuje okolnosti vzniku publikace a výstavy o historii textilního průmyslu v Brně. Doplněno faktografickými hesly (životopisné medailony, historické události, místopisná hesla apod.) a množstvím dokumentárních fotografií.