Láska a přátelství - Austen, Jane, 1775-1817 (Čas, 2020)
Rané dílo Jane Austenové je pozoruhodnou novelou v dopisech, která ironizuje dobové literární konvence a předznamenává stěžejní témata autorčiny pozdější tvorby. Lásku a přátelství lze sice označit za novelu v dopisech, ovšem ve skutečnosti jde spíše o vyprávění hlavní hrdinky Laury o radostech a strastech, plynoucích z jejího manželství s mladým šlechticem, přičemž rozdělení na dopisy mělo zřejmě sloužit pro oddělení částí určených pro čtení v rodinném kruhu vždy během jednoho večera. Již v této novele, datované rokem 1790, kdy bylo autorce pouhých čtrnáct let, lze jasně identifikovat její ostrovtip a pohrdání romantismem, které se ještě zvýraznilo v jejích vrcholných dílech. Nakladatelská anotace. Kráceno.