Zapomenutý vesmír - Szalai, Ladislav (Viking, 2012)
Soubor čtrnácti povídek žánru science fiction představuje svérázného autora, jemuž nechybí originální nápady, bystré postřehy a satirické ostří, namířené na neduhy současné civilizace, groteskně zvětšené a promítnuté do budoucího času. Autor sleduje důsledky dnešní ekologické krize pro příští léta, domýšlí následky horečného zbrojení, ukazuje nepříjemnou tvář vědy a techniky, vymykající se často z rukou svých tvůrců, protože jim chybí vědomí humanistického poslání a zodpovědnosti. Autor zdařile paroduje dnešní životní styl převlečený do kosmických kostýmů budoucnosti, která – podle jeho názoru – nestačí zahladit běžné i zhoubné lidské slabosti.