Skřivánci ve válce - McKay, Hilary, 1959- (CooBoo, 2020)
Příběh o ztrátě rodiny, lásce i obětavosti se odehrává na pozadí počínající a probíhající první světové války. Zachycuje období růstu a zrání dvou sourozenců a jejich bratranců se všemi smutky, radostmi i obavami. Klárka a její bratr Petr tráví každé léto v Cornwallu společně se svými prarodiči a charismatickým bratrancem Rupertem. Ale idyla končí každé září, kdy se Petr a Rupert vrací do internátní školy a Klárka se nudí v domě svého otce, jenž pořád není doma. A stín katastrofy se blíží. A když Rupert vyráží jako voják do zákopů první světové války, Klárka má pocit, že teď se konečně vše změní. Ovšem nic není takové, jak si představovala. Dokáže celá její rodina přežít běsnící válku? A spatří ještě někdy Ruperta? Nakladatelská anotace. Kráceno.