Černá a purpurová - Dutka, Wojciech, 1979- (CPress, 2020)
Román polského autora, inspirovaný autentickými událostmi, je příběhem neobyčejného vztahu mezi německým důstojníkem a vězeňkyní koncentračního tábora. Milena Zingerová, dívka z respektované slovenské židovské rodiny, je v koncentračním táboře Osvětim odsouzena k smrti. Osud jí však dává šanci: Má zazpívat na narozeninové oslavě brutalitou proslulého příslušníka SS Franze Weimerta. V navenek bezcitném muži se jejím zpěvem něco zlomí, takže se o ni začne zajímat. Milenina počáteční nenávist k mladému nacistovi se pomalu mění - a tak se rodí jeden z nejneobvyklejších milostných příběhů holokaustu. Nakladatelská anotace.