Moje puberta na draka - Rosová Váňová, Šárka (TZ-one, 2020)
„Moje puberta na draka je pokračováním úspěšné vtipné autobiografické knížky Moje dětství na draka. Autorka v knize vypráví o svém dospívání v 80. letech minulého století. Často nás nechává nahlédnout do svého deníku, který si tehdy psala a z něhož hojně cituje. Umožňuje nám tak vcítit se do myšlenek a prožívat pocity hlavní hrdinky v té době.Text působí velmi autenticky a živě a my před sebou vidíme svět očima nejdřív patnáctileté dívky, která zrovna odjíždí na internát, a na konci dvacetileté mladé matky těsně po společenských změnách v roce 1989. Při čtení se ve vzpomínkách nebo ve fantazii čtenářů objeví velmi živě šedivé kulisy socialistických měst v kontrastu s pestrými barvami vlastnoručně ušitých módních výstřelků, chytlavými melodiemi tehdy oblíbených těžko dostupných skupin ze Západu, vůněmi sprejů Impulse, chutěmi oblíbených zákusků z cukrárny. Nesmí chybět ani školní chmelové nebo bramborové brigády s průšvihy s nimi spojenými. A tématem číslo jedna jsou v knize první lásky - první rande, první pusa, první milování. Období dospívání je završeno svatbou a narozením dítěte. Příběh končí bouřlivými změnami, které prožívá Šárka jako mladá novomanželka a matka na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Konec dává tušit, že život nepojede dál v předem nalinkovaných kolejích, takže jsme zvědaví na další pokračování.Knížka Moje puberta na draka je vtipným a autentickým vyprávěním příběhu jedné mladé dívky v období budování socialismu. Těm, kteří tu dobu zažili, se vybaví ve vzpomínkách stejné nebo velmi podobné útržky. Těm mladším pomůže odpovědět na otázku, jaký byl každodenní život běžného mladého člověka - jak to vypadalo u nich doma, ve škole, o čem si povídali, jak se bavili ve volném čase, o čem snili.“