Karel Gott : ilustrovaný životopis - Žák, Jiří, 1946- (XYZ, 2020)
Kreativně pojatá biografie přibližující život nejslavnějšího českého zpěváka. Text je barvitě doplňován ilustracemi Matěje Pospíšila. Jiří Žák se s Karlem Gottem nikdy nesetkal. Mistrova hudba ho však provázela celý jeho život. Rozhodl se proto svůj obdiv a vděk přenést na listy papíru a vytvořil neobyčejný životopis našeho zlatého slavíka. Sám se převtělil do Gottovy osoby a z jeho pohledu čtenářům vypráví o zpěvákově životě. Pro ostřílené fanoušky publikace nepřinese příliš mnoho nových informací. Kniha je však psaná s fantazií a citem a na poli biografií tak tvoří nevšední počtení. Díky zvolené ich formě je čtenář jakoby pozván do niterných prožitků mistrova každodenního života. Dozvídá se tak nejenom o jeho známých životních událostech - jeho hudebních začátcích, působení v divadle Semafor či následné hvězdné kariéře, ale i o jeho malířské vášni, vztahu k ženám, všech jeho úspěších, ale také zklamáních. Zkrátka o životě tak, jak ho mistr prožíval až do úplného konce.