Best of Vol I. - Zapletal, Zdeněk (Albatros Media a.s., 2010)
Prózy Zdeňka Zapletala (1951) seřazené do tohoto svazku přinášejí odpověď těm, kdo se ptají, co se to s nimi za posledních zhruba třicet let v naší společnosti vlastně stalo. Sen na konci rána vyšel sice v roce 1988, ale na konci textu čteme datum a místo vzniku: 1981 Gottwaldov. Letargickou atmosféru bezradnosti, ve které odcházel reálný socialismus, pociťoval autor velmi intenzivně a dokázal zachytit, jak se v ní rozkládaly lidské vztahy a slova ztrácela význam. Kobova garáž z roku 1992 vypráví o tom, jak obyčejní lidé prožívali čas, kdy se z Gottwaldova stával zase Zlín. Zapletal však nepíše žádnou obecní kroniku, splétá osudy svých hrdinů v román o erotických kolapsech, zalidněných náměstích, cizích bytech k milování, pasťácích a sirých ubytovnách pro osamělce. Zobrazuje sílu lidské slabosti žít. Andělé a Démoni (1996) se vydávají do otevřeného světa a svěřují se s tím, jak si v něm autorova generace mohla konečně začít plnit mladické sny a čím za to zaplatila. Jaké to bylo ocitnout se najednou v San Francisku od mládí vyhlíženém? Jak to vypadá, když na vás zničehonic sáhne smrt? Jde tu o autobiografičnost málo skrývanou, snad proto že příliš hořkou. O autorovi Spisovatel, scenárista. Narozen 3. 9. 1951. Vystudoval Farmaceutickou fakultu UK v Bratislavě. Od roku 1986 svobodné povolání. Od roku 2000 se věnuje výhradně psaní scénářů. Žije ve Zlíně. Knihy: 1980 Až přijdou plískanice, Mladá fronta, 1980 Proč se nás srny bojí – triptych Před vyplutím, Mladá fronta, 1982 Poslední knížka o dětství, Mladá fronta (Paradox 1993), 1983 Pozdě na hlasitou hudbu, ČS (tamtéž 1991), 1986 Půlnoční běžci, ČS (tamtéž 1987), Petrov 2001 – cena Jiřího Wolkera, 1988 Sen na konci rána, Mladá fronta (Votobia 1997) – cena Literárního fondu, 1988 Stůl pro dva, ČS - dialogy s Petrem Bílkem, 1989 Křehké zboží, ČS (Optys 1995), 1990 Nekonečný striptýz, ČS, 1992 Kobova garáž, K. B. K. P. (Votobia 1999), 1992 Poslední mejdan (Kecy) – kecy s Jaromírem Nohavicou, 1994 Born in ČSR aneb Vekslštůbe cimrfraj, Akropolis, 1995 Probuď se a zpívej, Akropolis, 1996 Andělé & Démoni, Votobia, 2000 Půlnoční pěšci, Petrov. Scénáře, filmy: 2003 Kobova garáž – dvoudílný TV film, scénář podle vlastní knižní předlohy (režie: J. Procházka), 2006 Comeback – námět a původní scénář, hudební film (režie V. Křístek, hudba Vlasta Redl), 2011 Krysy – námět a původní scénář, krimi-komiks (režie: R. Sedláček). Realizované TV seriály: 2009 Odsúdené – 30ti dílný seriál TV JOJ, oceněný serverem a časopisem Kinema jako Televizní událost roku 2009 na Slovensku (autor projektu, 19ti námětů a storyline a 6ti scénářů), 2010 Prvé oddelenie – krimiseriál TV JOJ (autor 10ti epizod), 2010 Súdna sieň – seriál TV JOJ (autor 3 epizod).