Karlaz : cesta člověka - Gavlas, Tomáš, 1987- (Tomáš Gavlas Publishing, 2019)
Série podobenství o životní moudrosti a hierarchii hodnot, které pronáší postava tajemného mudrce jménem Karlaz. Kniha představuje jakési vademecum životní moudrosti, podávané formou příběhů, často z dávných let či exotických míst. Těmito podobenstvími promlouvá ke svým posluchačům Karlaz, moudrý poutník, který jako by sám pocházel ze vzdálených časů či krajů.