Tři smrtky pluly do dáli - Rozenbergová, Vanda, 1971- (Host, 2020)
Román slovenské spisovatelky je ohlédnutím třiatřicetileté ženy romského původu za svým životem, a to nejen za dětstvím, v němž byla po tragické události adoptována, ale i za mládím a prvními roky dospělosti. Když bylo Karole osm, ocitla se v nové rodině. Dnes má nevlastního bráchu, mámu, tátu i dědu. Bratr Oskar je astrální cestovatel, otec Jan připomíná Gándhího a v sousedství bydlí divní neoliberálové. Karolina nejlepší kamarádka je Karolova máma a Karol je zase Oskarův nejlepší kamarád. Co se skrývá za honosnými fasádami a co za rezavými ploty? Karola si ze starého domova přinesla bolestivé zážitky, ale zřejmě se s nimi vyrovnala. Je jí třiatřicet a řídí se instinkty, jaké máme všichni. Po tragédiích, jež se jí zdánlivě nedotknou, projde katarzí. Jenže tato očista se neobejde bez obětí. Nakladatelská anotace. Kráceno.