Pavel Šporcl : můj život (nejen) s houslemi - Šporcl, Pavel, 1973- (Čas, 2020)
Kniha vzpomínek a rozhovorů s jedním z nejznámějších českých houslistů, který dokázal, že klasická hudba může být pro všechny. Doplněno fotografickou přílohou. Pavla Šporcla si mnozí vybaví především díky pověstnému šátku na hlavě a modrým houslím v rukou. Popularizace vážné hudby na české kulturní scéně však dosáhl nejenom svou vizáží. V knize Můj život (nejen) s houslemi se spolu s moderátorem Václavem Žmolíkem pouští do rozsáhlé zpovědi o tom, co vše se skrývá za jeho slavným jménem. Sledujeme zde Šporclovy první hudební krůčky, studium na konzervatoři, vycestování do USA a následné úspěchy na české hudební scéně. V knize ho čtenář poznává nejenom jako slavného houslistu, ale i jako pedagoga, filantropa, syna, manžela a otce. Kniha je tak osobní a otevřenou výpovědí o jeho snech, plánech do budoucna a životě jak na hudebních podiích, tak mimo ně. Publikace je obohacena čtyřmi krátkými vzpomínkami osobností, které hrály v houslistově životě významnou roli.