Vojna bez řemenu - Vrána, Václav (TZ-one, 2020)
Děj knihy je zasazený do období 1968-1970 těsně po invazi sovětských soudruhů a jejich přátel z Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, tedy do doby, kdy autor vykonával vojenskou základní službu. Autor tehdy sloužil u specifické vojenské jednotky a to u vojenských topografů, kde se vojenská služba diametrálně odlišovala od služby u bojových útvarů, tudíž pamětníci z té doby mohou oponovat, že vojenská služba byla poněkud drastičtější, než popisuje autor, ale to nic nemění na faktu, že každý, kdo tehdy sloužil socialistické vlasti zažil spoustu zajímavých příběhů a jak už to bývá, každý po delší době vzpomíná na to z lepšího úhlu pohledu. I u topografů sloužili vojáci různých charakterů, každý se choval jinak a jako všude existovali lidé, kteří brali věci s nadhledem a lidé, kteří i zde díky vlastní blbosti byli problematičtí. Jedna věc je ale nesporná, u tohoto druhu vojska všichni ti podplukovníci, majoři a jiné šarže byli absolventy VAAZ specializace geodezie a měli tituly ing. čili nejednalo se o zupáky, kteří byli do armády povolání jako kominíci či soustružníci jako dělnické kádry a tudíž postrádali manýry zelených mozků a vojna pod nimi se dala pohodlně sloužit. V knize se čtenář opět setká s hrdiny první knihy KOMUNISTI PŘED PŘEVRATEM Josefem, Jurou a Pilinákem a autor rozehraje v knize spoustu humorných příběhů s dalšími postavami ve vojenském stejnokroji. Autor se snaží čtenáře především pobavit a pamětníkům připomenout neuvěřitelné zážitky z vojenské služby. Zda se mu to podařilo, posoudí až sami čtenáři. Ten kdo četl Černé Barony co se týká humoru se pobaví na stejné úrovni, děj knihy je ale od Černých baronů diametrálně odlišný, protože je zasazen do jiné doby a do naprosto odlišného druhu vojska.