Doktor Proktor a vana času - Nesbø, Jo, 1960- (Trix, 2020)
Pokračování příběhu a nové dobrodružství bláznivého profesora a jeho dvou malých kamarádů. Doktor Proktor se vydává do Paříže, aby znovu našel svou dávnou lásku, Julietu Margarínovou. V poštovní schránce Lízy Pedersenové v Dělové ulici se jednoho dne objeví zvláštní pohlednice. Je od doktora Proktora. Líze a Bulíkovi se nakonec podaří vzkaz rozluštit a zjišťují, že doktor Proktor se bez jejich pomoci nemůže dostat nazpět z minulosti. Proč je ale jeho zpráva šifrovaná? Hrozí mu nějaké nebezpečí? Doktorovi věrní přátelé se brzy ocitají v Paříži, kde potkávají Julietu. Tyto bývalé hrdličky se musely před téměř čtyřiceti lety rozdělit za velmi dramatických okolností a doktor Proktor nyní vyrazil za pomoci svého starého vynálezu, vany času, do minulosti, aby změnil chod tehdejších událostí.