Jak nás mozek klame : iluze našich jistot - Moukheiber, Albert, 1982- (Tema (Kniha Zlin), 2020)
Francouzský klinický psycholog se ve své publikaci zabývá fungováním mozku. Lidský mozek musí čelit různorodým situacím odehrávajícím se v často nepřehledném prostředí a za nejasných okolností. Protože dokáže všechny informace pohotově zpracovávat, poskytuje nám navíc pocit, že okolní svět je jasný, logicky uspořádaný a bezpečný. Dopouští se ale mnoha zjednodušení a zobecnění. Ať už se vypořádává s optickým klamem nebo s příliš složitou informací, do hry vstupuje i naše biologická a dědičná výbava, stres, intuice, podprahové podněty. Nakladatelská anotace.