Hortensie de Beauharnais : příběh francouzské princezny a královny holandské - Straková, Izabela, 1998- (XYZ, 2020)
Působivý příběh Hortensie, dcery Josefíny de Beauharnais a nevlastní dcery Napoleona Bonaparta, vyprávěný atraktivní formou deníku. Poté, co byla vychovávána ve francouzské kolonii v Karibiku, se Hortensie vrací do Evropy během jakobínské diktatury, kdy je její otec popraven. Matka Josefína se stává první manželkou vycházející hvězdy republiky, generála Napoleona Bonaparta, avšak sama Hortensie je do něj zamilovaná také. Je ovšem donucena své city potlačit a provdat se za Napoleonova chladného a žárlivého bratra Louise Bonaparta. Dokáže se řídit rozumem a být v manželství šťastná? Vyprávění je proloženo autentickými dopisy popisujícími hrůzy napoleonských válek očima jejího bratra Eugéna, jenž se stal jedním z nejvýznamnějších Napoleonových generálů. Nakladatelská anotace.