Sekera z bronzu, rouno ze zlata - Červenák, Juraj, 1974- (Brokilon, 2009)
Děj knihy se odehrává v povodí řeky Istros - později zvané Dunaj. Do této krajiny přijíždí trojský princ Podarkés, který je ovšem více vyhnancem než vládcem. V té době totiž zuří válka, kterou proslavil Homér v Illiadě, a Podarkés z ní hledá východisko pomocí bohatství. Poklad nesmírné ceny pro něj představuje karavana s jantarem, na severu běžným, ale na dalekém jihu velice vzácným. Situace se ovšem komplikuje a na scéně se objevují hadozubové - uctívači temného boha Černoplaza. Podarkés se ve společnosti knížete Sokola, tajemného válečníka Astéria a mladé věštkyně Sýkorky vydává do boje. Zdánlivě jednoduchý příběh je ovšem komplikován řadou dalších okolností, z nichž nejdůležitější je příjezd černé lodi Argó s palubou plnou nejobávanějších řeckých hrdlořezů.