Čtvrtý králův pes - Niedl, František (MOBA, 2006)
Děj románu zavádí čtenáře na přelom 14. a 15. století do doby vlády Václava IV. Do království, kde každý bojuje s každým, se po mnoha letech vrací z Itálie Hynek Tas z Boru, tvrdě vycvičený středověký osobní strážce. Po konfliktu s královským městem Berounem má velmi blízko k oprátce, ale nakonec skončí v králových službách. Hlavní hrdina jako by byl člověk bez citu a emocí, který dokáže bez mrknutí oka pozorovat, jak z jeho protivníka uniká život, ale zároveň kvůli ztrátě svého psa vyhlásí králi Zikmundovi nepřátelství a tak rozpoutá jednu z největších štvanic té doby. Děj se odehrává převážně na území Čech, ale zavede čtenáře i daleko za jejich hranice. Čtenář se rovněž bude moci setkat s představitelem Panské jednoty Jindřichem z Rožmberka a všemocným podkomořím Zikmundem Hulerem, éterickou, čistou a milující Blankou z Lazce nebo smyslnou, vášnivou a záhadnou Sofií Mafredonni.