Kalibův zločin - Rais, Karel Václav, 1859-1926 (MOBA, 2010)
Autor líčí osobní tragédii mladého sedláka Vojtěcha Kaliby, prostého dobrosrdečného venkovana, který se ožení s rafinovanou a necitelnou ženou. Jeho poklidný spokojený život se svatbou změní, ale skutečný stav věcí poznává hrdina až po nějakém čase, ve chvíli, kdy zjistí, že byl podveden a dítě, které vychovává a považuje za své, je jiného. V tomto okamžiku dochází v nitru naivního a dobrého člověka k tragickému zlomu a on v nezvladatelném rozrušení svou ženu zabíjí.