Poslední batalion - Niedl, František, 1949- (MOBA, 2009)
Děj začíná krátce po ukončení války, kdy se domů ze zákopů vrací Viktor Koutecký, bývalý lehkomyslný hejsek rozhazující manželčiny peníze, jako troska člověka, ochrnutý, nemluvící, neslyšící a zcela odkázaný na pomoc rodiny. Náhodný otřes způsobí, že se mu postupně začínají vracet smysly a je tak němým svědkem všeho, co se v rodině děje. Postupně se zotavuje, ale svému okolí předstírá stále absolutní bezmocnost. Když se už nedokáže dál přetvařovat, šokuje rodinu zázračným uzdravením a pozvolna se vrací do všedního života jako jiný, odpovědnější člověk. V tíživých nočních můrách se ale vrací na frontu, mezi muže od 28. pěšího pluku k okamžiku svého osudného zranění, kdy se v zákopu na život a na smrt střetl s mladým italským poručíkem. V myšlenkách se mu stále vrací poslední scéna v zákopech a on se nakonec rozhodne odjet do Itálie a pokusit se zjistit, co se s ním stalo. Bývalého nepřítele najde zmrzačeného, ale živého a po počátečních rozpacích mezi nimi vznikne upřímné přátelství. Vzájemné setkání je však pro oba osudné.