Pražský rozparovač : detektivní román z doby vlády Václava IV. - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2009)
Novoměstský rychtář Jakub Protiva jde po stopách, které za sebou tajemný vrah nechává, v jeho pátrání mu pomáhá františkánský mnich Blasius a dívka Magdaléna, která se ovšem může snadno stát i obětí. Autor umisťuje děj do doby mírně pozdější a místa, které známe již z knihy Tajemství královnina zpovědníka, takže se pohybuje v prostředí, které mu je i z jeho některých populárně naučných prací důvěrně známo a umí s ním dobře seznámit i čtenáře. Středověká Praha se svými nově stavěnými kostely, kláštery, hostinci, Dobytčím trhem a jeho okolím, s řemeslníky, kupci, zedníky dorotami, mnichy se tak před námi otevírá a zalidňuje, a vytváří živé prostředí pro klasickou detektivku, jejíž inspirací, kromě historie, mohly možná být případy bratra Cadfaella.