Závoj a džíny : ženy v islámském světě - Frouzová, Magdaléna, 1977- (Vyšehrad, 2005)
Popsat život a postavení žen v islámském světě není zdaleka tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Existují veliké rozdíly mezi životem afrických muslimek, afghánských žen v Kábulu, Indek, muslimských emigrantek v Paříži, evropských žen provdaných za vyznavače islámu či manželek arabských mužů z Emirátů. Tyto rozdíly jsou dány nejen různou životní úrovní dané země, ale také kulturními zvyklostmi a dalšími specifiky. To vše se snažily zachytit rozmanité příspěvky tohoto sborníku, jejichž autorkami jsou výhradně ženy, které měly možnost žít v islámských zemích. Ve svých vyprávěních popisují nejen svérázné a rozmanité postavy islámských žen, ale také zmiňují svoje osobní zkušenosti a zážitky ze setkání s těmito ženami a jejich světem.