Zapuzená královna : milostný a dobrodružný román z dávných českých dějin - Březinová, Anna, 1945- (MOBA, 2009)
Když mladý Přemysl, budoucí král Přemysl Otakar I., pobýval ve vyhnanství na míšeňském dvoře, oženil se tam s dcerou míšeňského markraběte Adlétou. Autorka se soustředí na nešťastný příběh této ženy, na vysněný a vyvzdorovaný sňatek, několik šťastných let, kdy Přemyslovi porodila syna a tři dcery, a nakonec hořké zklamání, když se Přemysl rozhodne oženit s uherskou princeznou Konstancií. Autorka tomuto rozhodnutí nepřipisuje politické důvody, i na proslulé Přemyslovo přebíhání mezi soupeřícími německými rody se dívá jako na jakousi milostnou diplomacii. Přemysl si diplomatickým kličkováním vymáhá zrušení sňatku s Adlétou a ta se nevzdává a odvolává se - k papeži i k oběma rodům, soupeřícím o německý trůn. Z historie víme, že její boj byl marný.