Jak praskaly švy : rozpad společného státu nejen očima aktérů - Spáčil, Dušan, 1956- (Český čas, 2011)
Rozhovory jsou vedeny se čtrnácti českými a slovenskými osobnostmi (např. V. Klaus, V. Mečiar, P. Pithart, F. Gál, J. Slota, Z. Jičínský, P. Dubček, M. Kňažko, J. Kalvoda, M. Žbirka atd.) Kromě rozhovorů najdeme v textu rovněž autorské glosy, výroky Čechů o Slovácích a obráceně, dokumenty nebo fotografie.