Maminky slavných - Taussig, Pavel, 1949-2023 (Čas, 2010)
Osudy slavných představitelů elity národa ovlivnily nezřídka osobnosti jejich maminek. Knížka přináší stručné životopisy sedmadvaceti žen, které daly život pozoruhodným postavám českých dějin (Eliška Přemyslovna), politiky (maminka TGM, Václava Havla), české literatury (např. matka Jana Nerudy, Ivana Olbrachta, Karla Čapka), divadla či filmu (matky Huga Haase, Jana Wericha, Karla Högera, Rudolfa Hrušínského, Miloše Formana ad.). Texty zajímavě doplňují biografie výše zmíněných předních politiků, literátů, herců a dalších "slavných". Knižní, přepracovaná podoba staršího časopiseckého cyklu.