Básník proti Hradu : neposlušný občan Josef Svatopluk Machar - Sýkora, Petr, 1976- (Libri, 2009)
Seznamuje s Macharovou účastí na protirakouském odboji za první světové války, zachycuje jeho angažmá v politickém životě v období vzniku Československa i působení ve funkci generálního inspektora československých ozbrojených sil v letech 1919-1924. Po roztržce s prezidentem T. G. Masarykem, jejíž příčiny i průběh autor detailně rozebírá, se Machar postavil na stranu protihradních sil a patřil k nelítostným kritikům politického života a kultury v Československu (zejména ve 30. letech). Macharovy postoje a názory dokládá autor rozsáhlými citacemi z jeho publicistické a básnické tvorby (Macharovy fejetony, satirické a společensko-kritické verše). Publikace poskytuje velmi nelichotivý pohled do politického zákulisí první republiky.