Benešovy dekrety : proč vznikaly a co jsou - Mandler, Emanuel, 1932-2009 (Otazníky našich dějin, 2002)
Polemika s "oficiální historiografií" i s názory a postoji většiny současných politiků i řadových občanů. Historický vývoj v letech 1945-1948 hodnotí autor jako počátek socialistické revoluce. Dekrety jako součást této revoluce. Jako její "jakobínskou" tvář. Odsun Němců byl, podle autora, součástí revolučního násilí a genocidou. Tudíž "nacionálněperzekuční Benešovy dekrety" jsou, podle něj, "legislativou etnické čistky". V závěru jsou dekrety srovnávány s protižidovským zákonodárstvím fašistického Slovenského státu.