Češi i Němci : legendy, spory, realita - Mandler, Emanuel, 1932-2009 (Otazníky našich dějin, 2001)
Polemické články a komentáře z období po r.1998. Kritizují současný stav společenského vědomí a historické sebereflexe české společnosti.