Tajná zbraň na Ussuri : záhady sovětsko-čínského konfliktu z března 1969 - Syruček, Milan, 1932- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2010)
Kniha je na rozhraní historické reportáže a politické publicistiky. Na základě nových poznatků, dokumentů i pamětnických výpovědí se vrací k jednomu z velmi nebezpečných ozbrojených konfliktů mezi dvěma socialistickými velmocemi - Sovětským svazem a Čínou. Popisuje historii osídlování Dálného východu a tradiční mocenské spory o toto strategické území i v období sovětské vlády. Analyzuje mezinárodněpolitické souvislosti incidentu (vztahy mezi SSSR, Čínou a USA). Hodnotí bezprostřední příčiny této události a v rovině racionálních dohadů také motivaci obou stran. Ve vzpomínkách přímých účastníků popisuje průběh střetu, ve kterém byla s velkou pravděpodobností použita ze strany sovětské armády nová ničivá zbraň (raketomet GRAD, který byl založen na principu válečných "kaťuší" a jehož rakety obsahovaly tříštivou výbušninu).